Block je Breiwerk!

 

Wat is Blocken?
Blocken is het nat of vochtig maken van je breiwerk, opspannen en op de juiste maat en vorm laten drogen.


Waarom blocken?


Door je breiwerk te blocken, komt de structuur van je steken beter uit. Bovendien zal de vorm van je creatie mooier vallen. De naden zijn rechter en de steken gelijkmatiger. Wel zijn er verschillende methodes, omdat je ook verschillende breigarens hebt.


Hoe kun je blocken?

1.  Blocken met een ruime hoeveelheid water

2.  Blocken doormiddel van stoom

3.  Blocken met een vochtige doek

> Daarna het werk opspannen en laten drogen.*


Blocken met een ruime hoeveelheid water
Leg het breiwerk ongeveer 10 minuten in een grote kuip of bad met lauwwarm water en een klein scheutje wolwasmiddel.
Laat het water weglopen; het breiwerk blijft liggen. Vul de kuip of het bad weer met schoon lauwwarm water. Daarna laat je het water weer weglopen. Druk eventueel voorzichtig het water uit het breiwerk. Pak daarna het breiwerk voorzichtig op. Zorg dat de boorden niet uitrekken. Leg het breiwerk tussen twee dikke droge handdoeken, rol ze op en druk het water voorzichtig uit het breiwerk. Dit kun je eventueel herhalen met droge handdoeken.

Opspannen en drogen*

·        Wol mag je niet wringen. Wol kan namelijk gaan vervilten. Ook met zuiver katoen is het niet raadzaam om nat te blocken.


Blocken doormiddel van stoom
Met een stoomstrijkijzer. Deze methode is voor de meeste acrylgarens niet geschikt.

Je kunt op twee manieren  stomen 

1.           Eerst opspannen* en daarna stomen

2.           Eerst stomen en daarna opspannen*

Het breiwerk stoom je door er een vochtige doek overheen te leggen. Gebruik een dunne katoenen doek. Ga met het stoomstrijkijzer voorzichtig over je breiwerk tot de doek droog is. Je kunt ook stomen zonder doek door het strijkijzer boven het breiwerk te houden en niet erop. Laat het daarna drogen.

Blocken met een vochtige doek
Leg een natte doek op het opgespannen breiwerk. Soms is dit voldoende om het breiwerk mooi in vorm te krijgen. Ook kun je een droge doek over het opgespannen breiwerk leggen en het dan vochtig maken met een plantenspuit. Deze methode is geschikt voor wol en katoen. Laat het daarna plat drogen.  


*Opspannen 

Leg je breiwerk op een handdoek, vloerkleed, foam-mat, yoga-mat of een andere vlakke ondergrond waar je spelden in kunt prikken. Leg hierover een stuk plastic. Door plastic te gebruiken, trekt het vocht niet in de handdoek, het vloerkleed of de mat en droogt je creatie sneller. De kant met de meeste structuur leg je naar boven. Leg het breiwerk in de gewenste vorm. Controleer de lengte met je centimeter voor de juiste maat. Gebruik roestvrije spelden of T-pins en visdraad en span je breiwerk zodanig dat het niet uitrekt. Bij kant-breiwerk kun je breinaalden gebruiken. Die "weef" je door de zijkant van het breiwerk heen. 

Succes! 

 
Opbellen
E-mail